Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică
Republica Moldova și mass-media din România
Subproiect la Proiectului „Viitorul României şi al Republicii Moldova în Europa” Acest subproiect a fost iniţiat pornind de la realitatea faptului că informaţiile şi analizele despre Republica Moldova prezentate în presa românească sunt puţine şi de slabă calitate.
PROIECTE
democratizare regionala

La conceperea şi realizarea proiectului au colaborat Liliana Popescu şi Armand Goşu. A participat un număr important din membrii Consiliului Comun de Experti (CCE), care au răspuns pozitiv invitaţiei de scrie analize şi comentarii: Igor Caşu, Iulian Fruntaşu, Gheorghe Cojocaru, Iulian Chifu, Igor Munteanu, Liliana Popescu, Igor Boţan, Dan Dungaciu. Au mai scris şi publicat cercetători apreciaţi din ambele ţări – domnii Cristian Pîrvulescu şi Iurie Gotişan. Prilejul cel mai bun pentru demararea acestei iniţiative l-a reprezentat campania electorală care a precedat alegerile parlamentare din RM la 6 martie 2005.

Subproiectul Republica Moldova şi mass-media din România a constat din scrierea şi trimiterea electronică către presa românească a unei serii de articole, analize, comentarii politice ale evenimentelor recente din Republica Moldova. Aceste materiale au fost realizate în cea mai mare parte de către membrii CCE. De aceea, subproiectul a constituit şi o modalitate de implicare continuă a membrilor CCE într-o activitate care se subsumează obiectivelor proiectului. În plus, Consiliul Comun de Experţi şi Proiectul „Viitorul României şi al Republicii Moldova în Europa” au devenit mai bine cunoscute în mediul jurnaliştilor.
Săptămânal, timp de mai bine de două luni am trimis aceste analize gratuit unui grup de 70 de adrese email ale jurnaliştilor, jurnalelor şi posturilor de radio şi televiziune. De asemenea, a mai beneficiat de aceste materiale un grup restrâns de factori de decizie interesaţi în problematica întăririi legăturilor dintre România şi Republica Moldova – de la cabinetul Primului Ministru, din MAE şi de la Preşedinţia României. Am primit şi aprecieri deosebite din partea unora. Proiectul nostru a fost citat în presa cotidiană şi am fost invitaţi la emisiuni radio (o parte din membrii CCE).
Perioada de desfăşurare preconizată pentru acest subproiect a fost februarie – mai 2005. Succesul său ne determină să menţinem legătura cu presa şi să lăsăm deschis acest canal de comunicare pentru ulterioare materiale de informare şi analiză pe care le putem trimite ori de câte ori evenimentele politice o necesită.

În continuare, prezentăm această suită de articole scrise în cadrul subproiectului Republica Moldova şi mass-media din România.

Articol Igor Casu PCRM

Articol Igor Casu

Articol Iulian Fruntasu

Articol Iulian Chifu

Articol Dan Dungaciu

Articol Gheorghe Cojocaru

Articol Igor Munteanu

Articol Liliana Popescu

Articol Igor Botan

Articol Cristian Pirvulescu

Articol Dan Dungaciu

Articol Iulian Chifu

Articol Iurie Gotisan

ACEST SITE ESTE FINANTAT DE CATRE
ACTIVITATI CIVICE ALE ECDA
ECDA are o bogată activitate civică, desfășurată de-a lungul a peste un deceniu. Am fost co-inițiatori și co-organizatori a două mari și importante manfestări civice – primul protest public împotriva violenței casnice (aprilie 2000 ) și prima ediție a Festivalului Diversității, care a nclus primul marș pentru drepturile comunității LGBT din România (2004 ).