Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică
Mass-media românească
Înțelegerea proceselor de democratizare în regiunea Mării Negre. Proiectul a urmărit întărirea cunoașterii și a abilităților de informare ale unor jurnaliști români importanți în domeniul direcțiilor de democratizare în regiunea Mării Negre, cu accent pe țările post-sovietice (Republica Moldova, Ucraina, Georgia).
PROIECTE
democratizare regionala

 

Jurnaliștii care scriu în domeniul afacerilor externe au tendința să fie mai puțin informați sau să fie informați într-o manieră mai degrabă impresionistă cu privire la politică și dinamica democratizării în țările învecinate României – în particular în fosta zonă sovietică. Aceștia au tendința să fie mai puțin atenți la problemele pe care vecinii României le întâmpină în procesele de democratizare. Această atitudine reprezintă un obstacol pentru o raportare echitabilă și adecvată și, mai mult decât atât, reprezintă o barieră în înțelegerea progreselor făcute de România însăși în termeni de democratizare într-o perspectivă comparativă și cu privire la ceea ce mai trebuie făcut în acest proces.

De aceea este important ca jurnaliștii români să înțeleagă tendințele de dezvoltare în regiunea Mării Negre, cu o atenție deosebită asupra statelor post-sovietice, vecine României (Republica Moldova, Ucraina, Georgia). Aceștia au nevoie de formare pentru a dezvolta puncte de vedere critice cu privire la politicile guvernului român în regiune. Au nevoie să li se ofere posibilitatea de a-și exercita funcția de observatori critici ai politicii externe a României, în contextul actualei apartenențe la NATO și a aderării la Uniunea Europeană.

Descrierea proiectului. Proiectul nostru caută să promoveze democrația în România prin dezvoltarea presei. ECDA își propune să ajute la întărirea cunoștințelor unei serii de jurnaliști cheie și să îi sensibilizeze cu privire la procesele de democratizare în regiunea Mării Negre.

Mass-media este fundamentală într-o democrație liberală și mai ales într-o țară în tranziție de la un sistem totalitar la unul liberal-democrat. Cetățenii români au nevoie de o raportare echitabilă și obiectivă a evenimentelor regionale și internaționale astfel încât să fie capabili să adopte pozițiile protrivite cu privire la politica externă a României. Noi considerăm că nivelul prezent de cunoaștere al majorității jurnaliștilor care sunt preocupați de afacerile externe în direcția politică din jurul Mării Negre este mai degrabă scăzut. Proiectul cuprinde o serie de sesiuni de formare pentru jurnaliști cheie – reporteri de afaceri externe. Ne dorim să folosim experitza deja existenă în cadrul ECDA (Consiliul Comun de Experți România-Republica Moldova) pentru formarea jurnaliștilor

Proiectul se concentrează pe câteva aspecte:

  • oferă jurnaliștilor mai multe cunoștințe privitoare la principalele probleme legate de procesele de democratizare în regiunea Mării Negre;
  •  oferă instrumente jurnalisitce specifice mai bune pentru raportarea în domeniul afacerilor externe (cum ar fi evitarea pe cât posibil a surselor anonime atunci când scriu despre diverse evenimente regionale și internaționale, căutarea unor surse credibile, verificarea independentă a informațiilor de către un alt angajat, îmbunătățirea relatării sondajelor de opinie și a informațiilor statistice, contextualizarea rezultatelor, specificarea erorii estimate și criticismul sau punctele slabe din punct de vedere metodologic etc.)
  • oferă jurnaliștilor instrumentele potrivite prin intermediul cărora să informeze adecvat cetățenii români cu privire la evenimentele și declarațiile făcute de indivizi sau descrise în alte agenții de presă;
  •  le permită comunicarea între ei cu privire la problematici cheie legate de evoluțiile politice în zona Mării Negre.Activități:
    sesiuni de formare pentru jurnaliștii selectați;
    ateliere pe problematica democratizării în regiunea Mării Negre; forum virtual pentru jurnaliștii selectați;
    evaluarea producției media a participanților.

MN Training Moeciu

MN raport conf incheiere

MN marturie Calin F Sesiunea de trainig

MN Lansarea proiectului Ro

MN DVC Bucuresti-Kiev

ACEST SITE ESTE FINANTAT DE CATRE
ACTIVITATI CIVICE ALE ECDA
ECDA are o bogată activitate civică, desfășurată de-a lungul a peste un deceniu. Am fost co-inițiatori și co-organizatori a două mari și importante manfestări civice – primul protest public împotriva violenței casnice (aprilie 2000 ) și prima ediție a Festivalului Diversității, care a nclus primul marș pentru drepturile comunității LGBT din România (2004 ).