Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică
Democratizare regională
Democratizarea României, precum și a regiunii din care ea face parte, a reprezentat o preocupare majoră a Fundației ECDA. Utilizând dialogul, educația civică, publicațiile, experții asociați au contribuit și contribuie la dezvoltarea simțului civic, al valorilor democratice, al egalității în drepturi între membrii societății românești și la nivelul societăților vecine, din regiune.
PROIECTE
democratizare regionala

O preocupare distinctă a constituit-o o mai bună cunoaștere reciprocă și o dezvoltare a relațiilor dintre cetățenii români și cetățenii Republicii Moldova, precum și orientarea lor europeană.

Proiectul «Un viitor pentru România şi Republica Moldova în Europa». Acest proiect a constat în iniţierea şi dezvoltarea unui dialog între specialişti din România şi din Republica Moldova, care să aibă drept rezultat o serie de analize şi propuneri constructive pentru decidenţii politici, în scopul apropierii celor două ţări şi a democratizării lor. …

Dezbaterea privind strategia 3D cu participarea membrilor Consiliului Comun de Experți (CCE) din Romania a fost susținută de un număr semnificativ de ONG-uri din R Moldova. A participat Igor Munteanu – prezentand inițiativa complexă de lobby a acestor organizații pe lângă Bruxelles și Washington.

Dezbaterea ‘Soluţii pentru Transnistria’. La iniţiativa ECDA, cu spijinul domnului Armand Goşu, membru al CCE, GDS a organizat la sediul său o dezbatere cu această temă (21 septembrie 2005) – reflectată şi într-un număr din Revista 22. Au participat reprezentanți guvernamentali (MAE, nivel de director general, consilier al ministrului), precum și reprezentanți de seamă ai societății civile. De asemenea, e semnificativ că a răspuns invitaţiei ambasadorul Republicii Moldova, Victor Zlacevski.

ECDA a fost implicata in initiativa realizarea Apelului unei coalitii de ONG-uri pentru democratizarea Transnistriei.

O parte dintre experții CCE au luat parte la proiectul ulterior de training pentru mass-media pe probleme de democratizare în regiunea Mării Negre. De asemenea, la proiectul trilateral România – R. Moldova – Ucraina, realizat prin fondurile East-East ale Fundatiei Soros. Proiectul ECDA „Un viitor pentru Romania si Republica Moldova in Europa” si ideea Consiliului Comun de Experti a inspirat o serie de alte proiecte bilaterale si trilaterale ulterioare, desfasurate de alte organizatii neguvernamentale.

În contextul revoltelor din Ucraina împotriva deciziei președintelui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ECDA a inițiat un Apel pentru solidarizare cu manifestările civice pro-europene şi pro-democratice din Ucraina şi pentru intensificarea colaborării cu societatea civilă poloneză (10 ianuarie 2014). Printre semnatarii apelului se numără personalităţi marcante ale societăţii civile, ale mediilor culturale şi universitare, precum şi lideri ai unor organizaţii neguvernamentale proeminente din România. Aceasta actiune a fost dublata de initierea unei pagini Facebook „Solidaritate cu fortele prodemocratice si proeuropene din Ucraina”

ACEST SITE ESTE FINANTAT DE CATRE
ACTIVITATI CIVICE ALE ECDA
ECDA are o bogată activitate civică, desfășurată de-a lungul a peste un deceniu. Am fost co-inițiatori și co-organizatori a două mari și importante manfestări civice – primul protest public împotriva violenței casnice (aprilie 2000 ) și prima ediție a Festivalului Diversității, care a nclus primul marș pentru drepturile comunității LGBT din România (2004 ).