Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică
Drepturile Femeilor
ECDA s-a raliat unei serii de coaliții neguvernamentale dar a și contribuit activ la inițiative publice de impact pentru drepturile femeilor Dintre cele mai recente implicări în viața cetății, menționăm aici participarea la realizarea unui blog de critică a candidaților la ultimele alegeri parlamentare (Dosar de candidat misogin), precum și participarea la reacția organizațiilor neguvernamentale vizând discriminarea femeilor din Poliția Română.
PROIECTE
ACTIVITATI CIVICE

Participare la coaliția ONG-urilor pentru apărarea femeilor din poliția română
În ianuarie 2013, ECDA a fost co-inițiatoare a unei coaliții de ONGuri care s-au adresat ministrului de interne pentru a sprijini femeile din Poliția Română, anchetate în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală și viol al unei polițiste de către superiorul său. În scrisoare, ONG-urile semnatare solicită ministrului date despre anchetă și atrag atenția asupra riscului de a comite noi abuzuri asupra polițistelor, chiar prin modul de anchetare. Se solicita monitorizarea situației femeilor polițist și crearea unui mecanism permanent de monitorizare a apărării drepturilor lor. Intervenția civică la care ECDA a participat a beneficiat de atenția mass media, președinta fiind invitată la TVR1 pentru a discuta chestiunea cu reprezentantul sindicatelor din MAI.

Participare la Coaliția pentru Drepturi Sexuale și Reproductive
Începand cu iunie 2012, ECDA face parte din Coaliția informală pentru Drepturi Sexuale și Reproductive coordonată de ECPI, care s-a opus Proiectului de lege cu privire la informarea și consilierea obligatorii a femeilor însărcinate. Acest proiect ar fi restrictionat administrativ accesul femeilor la serviciile de întrerupere voluntară a sarcinii. ECDA a fost implicată în activitatea de advocacy în favoarea respingerii acestui proiect care aducea prejudicii drepturilor femeilor.

Co-iniţierea şi co-organizarea unei coaliţii de ONGuri
În 2006, ECDA a fost co-iniţiatoarea şi co-organizatoarea unei coaliţii de ONGuri care au militat public pentru acordarea autonomiei financiare şi menţinerii în funcţiune ca instituţie autonomă a Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea Şanselor între Femei şi Bărbaţi (ANES) – incluzând scrisori către Comisarul pentru extindere, Preşedintele Comisiei Europene, Primul Ministru; conferinţe de presă şi lobby. În ianuarie 2013, ECDA a fost co-iniţiatoarea unei coaliţii de ONG-uri care au sesizat ministrul de interne despre situaţia femeilor din Poliţia Română, anchetate în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală şi viol al unei poliţiste de către superiorul său, atrăgandu-i atenţia asupra riscului comiterii de noi abuzuri asupra poliţistelor prin modul de anchetare. Citiți mai departe scrisoarea adresată Primului Ministru și comunicatul de presă.

„Primul succes post-decembrist al societăţii civile în ce priveşte militarea pentru drepturi civile.” (Reuters)
Iniţierea şi organizarea protestului public din 24 aprilie 2000 a fost declanşată de publicarea în numărul din aprilie 2000 al revistei Playboy din România a unui articol cu titlul “Cum să-ţi baţi nevasta fără să laşi urme.” Articolul, cu titlu şocant, era însoţit de poze ilustrative pentru cum o bate un ‘el’ pe o ‘ea’ cu ajutorul unor metode miliţieneşti de pe timpul lui Ceauşescu. Articolul a fost inclus într-un număr chipurile satiric dedicat lui 1 Aprilie poznaş! Principalul argument adus împotriva publicării articolului era că pe o asemenea temă nu se pot face glume, având în vedere gravitatea fenomenului în România şi faptul că metodele de bătaie descrise în articol erau cât se poate de valide – paşii descrişi în articol descriau chiar modul in care securitatea şi miliţia bătea fără să lase urme pe trupul acuzatului în timpul dictaturii ceauşiste. Citiți mai mult aici »

ACEST SITE ESTE FINANTAT DE CATRE
DEMOCRATIZARE REGIONALA
DEMOCRATIZARE REGIONALĂ Democratizarea României, precum și a regiunii din care ea face parte, a reprezentat o preocupare majoră a Fundației ECDA. Utilizând dialogul, educația civică, publicațiile, experții asociați au contribuit și contribuie la dezvoltarea simțului civic, al valorilor democratice, al egalității în drepturi între membrii societății românești și la nivelul societăților vecine, din regiune.